Det är mycket viktigt att skydda den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) som är grunden för att kunna få ersättningar som sjukpenning, föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning etc.
Om Försäkringskassan inte kommer att bevilja dig exempelvis sjukpenning måste du omgående ta reda på hur du skyddar din SGI. Du skyddar din SGI genom att exempelvis vara anmäld som arbetssökande på arbetsförmedlingen.
Exempel: om du blir nekad sjukpenning och är arbetslös skall du första vardagen efter det att du tagit del av beslutet gå till arbetsförmedlingen och anmäla dig som arbetssökande.
Exempel: din livränta upphör den 31 januari vilket betyder att du som är arbetslös skall anmäla dig på arbetsförmedlingen som arbetssökande den 1 februari.
En god regel: se till att det aldrig finns några dagar av glapp!
Bäst är att kontakta handläggaren på Försäkringskassan samt att läsa i Försäkringskassans olika skrivelser fram till färdigt beslut så att du får information om hur du skyddar din SGI.
Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är den årliga inkomst i pengar som en försäkrad kan antas komma att tills vidare få för eget arbete.
Tänk på att till exempel avgångsvederlag räknas som lön hos a-kassan men inte hos försäkringskassan. Därför måste du skydda din sjukpenninggrundande inkomst hos försäkringskassan.
Lika viktigt som att skydda den sjukpenninggrundande inkomsten är det att ha ett medlemskap i en a-kassa och uppfylla ett arbetsvillkor, dvs. ha rätt till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Finns inte detta kan det i förlängningen bli ett stort ekonomiskt problem vid en eventuell indragning av exempelvis sjukpenning.
Efterskyddet i försäkringen hos exempelvis AFA Försäkring, om du förlorat din anställning, upphör om du inte längre har en sjukpenninggrundande inkomst fastställd av Försäkringskassan. Det kan betyda att du till exempel inte har rätt till AGS (Avtalsgruppsjukförsäkring) vid ett senare beviljande av exempelvis en sjukersättning.
Undersök med AFA, Alecta, SPV, Skandia Liv etc. – beroende på var klienten är försäkrad – exakt vad som gäller i det enskilda fallet.
Med tanke på risken för arbetsskador/arbetssjukdomar är det också en god försäkring att vara medlem i ett fackförbund då de vid en eventuell arbetsskada eller arbetssjukdom eventuellt kan hjälpa till att driva ärendet åt den försäkrade. Dock är de oftast inte behjälpliga vid ärenden, med försäkringskassan som motpart, som rör sjukpenning eller sjukersättning.
Vidare är det viktigt att vara anställd hos företag som har kollektivavtal eller har tecknat de i kollektivavtalet ingående försäkringarna då det annars inte går att få tilläggsersättning i form av AGS, TFA (trygghetsförsäkring vid arbetsskada) etc.
Ditt övriga försäkringsskydd kan du diskutera med exempelvis Länsförsäkringar.